top of page

Poreclă- Central
Fondat- 1967
Amplasare- Craiova
Nume complet- Stadionul Ion Oblemenco
Construit- 1967
Deschis- 29 Octombrie 1967
Renovat- 2008
Proprietar- Consiliul Județean Dolj
Beneficiar- Universitatea Craiova
Capacitate- 29000
Dimensiuni- 105x68
Suprafață de joc gazon- natural

Stadion

Stadionul Ion Oblemenco este un stadion din Craiova, cunoscut până în anul 1996 sub numele Stadionul Central. Este stadionul pe care își desfășoară meciurile de pe teren propriu echipa de fotbal Universitatea Craiova.
Stadionul a fost construit pentru a înlocui vechiul stadion Tineretului și a fost inaugurat la 29 octombrie 1967, cu ocazia unui meci dintre echipele de tineret ale României și Poloniei.
În 1991 a fost construită instalația de nocturnă (nefuncțională până în 2002), în 2002 băncile de lemn au fost înlocuite cu scaune din plastic, iar în 2008 a intrat în reparații, pentru refacerea pista de atletism.
Deține recordul de spectatori la un antrenament al echipei naționale (15.000), în 2003 și recordul de spectatori la un meci de fotbal disputat în Liga I, în sezonul 2002-2003 la meciul Universitatea Craiova - Steaua București, încheiat cu scorul de 3-1.

"Oblemenco"nu e orice stadion. Nu e un simplu punct pe o hartă fotbalistică. Nu e un loc unde doar se joacă fotbal şi spectatorii aplaudă. În Banie se trăieşte. Mai mult decât oriunde. De cum zăreşti semeţele nocturne sprijinite-n ceruri, inima îţi tremură. Mergi pe trotuar, cu steagul sus, fluturând în aerul din ce în ce mai albastru. Ai fularul la gât şi nimic nu mai contează. Când stadionul e aproape, toate gândurile şi amintirile care nu au legătură cu STIINTA îţi evadează instantaneu din memorie. Îţi dedici sufletul Craiovei. Pentru că, în cele două ore petrecute în stadion, nimic nu mai contează.

ÃŽn Banie, istoria se scrie cu cerneala nebuniei, condeiul desenând traiectorii nemaivăzute prin văzduhul nostalgic, cu driblinguri scoase din pălărie ÅŸi cu suflete abia Å£inându-ÅŸi echilibrul între agonie ÅŸi extaz. A văzut multe Centralul nostru ÅŸi anii au trecut peste el. Se vede cu ochiul liber. ÃŽnsă, chiar dacă fizic nu mai are nimeni grijă de el, spiritul său a rămas la fel de viu ca întotdeauna. ViaÅ£a a aruncat multe asupra stadionului, dar el a rezistat. A rezistat datorită spectacolului, magiei, nebuniei cu care bolnavii de FCU l-au cotropit în mii de meciuri.  Doamne, câte ar povesti, dacă ar avea gură să vorbească. Câte cărÅ£i s-ar scrie de pe urma ÅŸoaptelor lui, născute din vremuri.

"Oblemenco" va continua să existe. Chiar şi atunci când nu va mai fi fizic, el va exista în sufletele noastre. Spiritul lui va dăinui, pentru că spiritul nu moare niciodată.

 

 

FC UNIVERSITATEA CRAIOVA- are datoria morala de a juca pe acest stadion!

Stadionul Ion Oblemenco

bottom of page