top of page

FANS

ULTRAS 04

În toamna anului 2003, exista un grup de ultraşi care nu se identificau cu mentalitatea

grupurilor existente în peluza sud a stadionului Ion Oblemenco. În iarna acelui an am

hotărât să înfiinţăm un nou grup ultras. La început numărul suporterilor care doreau să

adere la acest grup era destul de mic. Dar nucleul era de invidiat. Majoritatea erau

oamenii care gândiseră şi lucraseră toate coregrafiile realizate de peluza craioveană.

Toţi erau de ceva ani prezenţi la toate meciurile de acasă şi în majoritatea deplasărilor

. Viitorul grup era compus din foşti membri Freak Boys (proaspăt desfiinţat), câteva

elemente din Teste Matte si alţii care nu facuseră parte din nici un grup organizat.

Chiar de la început, grupul s-a confruntat cu destule probleme. Scandalul bătăliei din

sediul clubului, în seara când se anunţase venirea lui Lăcătuş ca antrenor la

Universitatea, a fost la un pas de a anula apariţia grupului din cauza celor care au

ajutat la identificarea celor implicaţi in scandal. La primul meci din 2004, după pauza

de iarnă a campionatului, a apărut pe gard bannerul grupului ULTRAS. Fontul, unul

original, imită scrisul de pe o stampilă. Simbolul era un craniu cu o cască de luptător

medieval şi cu o eşarfă cu steag sudist. La marginile steagului de gard era stema

oraşului si a regiunii. Chiar de la acest meci (jucat acasă cu Farul Constanţa) ULTRAS a

provocat o bătaie în toată regula cu jandarmii, au fost aruncate torţe spre ei, lucru condamnat de membrii unei grupări din peluză. Atunci s-a stat la peluza nord deoarece Sud-ul era închis de bolşevicul Staicu. La primul meci din peluza sud ne-am separat de restul peluzei luând loc în dreapta sectoarelor ocupate de membrii peluzei. De atunci am fost catalogaţi ca nişte rebeli. De când a existat grupul nostru nu am acceptat bani şi nici un ajutor de la club, nici măcar materialele nu le ţinem în magazia de la stadion, şi am mers pe banii noştri în deplăsări. Memorabile au fost deplasările la Braşov şi la Bacău, la prima fiind doar noi şi Blue Lions. Amenzile procurate din plin de fiecare membru nu ne-au descurajat. Au fost şi două momente când nu s-a putut merge pe cont propriu pentru că nu exista tren si trebuia sa stăm în respectivul oraş trei zile, dar atunci am pus fiecare bani şi am dat banii celor care organizaseră deplasarea.

Freak Boys

Este ultima brigada creata, desprinsa din Sezione Ultra cu care a fost infratita la un moment dat. Din ea fac parte in general baieti de bani gata, uniti de ideea de moralitate. Fenomenul ultras este religia lor si majoritatea au ca model brigazi ale unor echipe italiene. O mare parte dintre ei sunt sau au fost studenti. Cea mai frumoasa coregrafie reusita de "FREAK boys" o putem vedea in fotografia de mai jos si a fost facuta la meciul Rapid - "Universitatea" Craiova 1-1 de pe Giulesti (campionatul 2000-2001). Daca nu ar fi existat ei probabil ca Stiinta nu ar mai fi avut suporteri in ziua de astazi. Ei sunt singurii care se ocupa la modul serios de specatacolul din tribune. Un mare merit le apartine pentru revolta anti-Netoiu care poate ar fi reusit sa distruga definitiv acesta echipa fara protestele lor. Ultima reusita este infiintarea unei ligi a suporterilor "Universitatii" Craiova denumita "Asociatia Peluza Sud" care se preconizeaza ca va avea in jur de 4000 de membri cotizanti.

Blue Lions



Are la baza o mai veche incercare de unire intre Fan-Clubul "Universitatea" Craiova din Bucuresti si suporterii craioveni. Din pacate, au existat divergente de opinii, lucru care a facut ca Blue Lions sa existe separat. Ei au avut actiuni proprii si se implica mai mult in actiuni de promovare a imaginii clubului fara sa participe la diferitele controverse in legatura cu echipa de fotbal.

Din Blue Lions face parte si Gruppo Regie.

BLUE KIDS -> DUCE MAI DEPARTE SPIRITUL DE OLTEAN

Viata de suporter

Galeria anilor '70 s-a autointitulat "AJAX".
       Primul sef al galeriei a fost Mihai Ostrovski. El a plecat dintre noi in 1999, la putin timp dupa trecerea in legenda a doi dintre artizanii "Craiovei Maxima", Ion Oblemenco si Constantin Otet. A fost liderul celei mai minunate galerii a vreunei echipe de fotbal din Romania, galerie despre care se spune ca avea putere mai mare decat are "Cim Bom Bom"-ul de astazi. Si chiar era asa din moment ce suporteri ai unor echipe foarte iubite din tara si din lume au recunoscut ca n-au mai vazut niciodata o atmosfera cum era cea de pe vechiul Central craiovean. EL locuia in acelasi bloc cu tatal inegalabilului Ilie Balaci, fapt pentru care se spunea ca avea o mare trecere in randul jucatorilor de fotbal din acea generatie. In realitate nu era asa pentru simplul fapt ca in acele timpuri nu putea nimeni sa ajunga la echipa, in afara de persoanele implicate direct in sport.
        "Nea Mihai", cum era cunoscut in randul suporterilor, a ramas celebru in mintea si in inimile craiovenilor dupa ce a dat un interviu la televiziunea romana in anul 1983, in urma turului semifinalei de Cupa UEFA Benfica Lisabona - Universitatea Craiova 0-0. Atunci tot orasul a fost pe Calea Bucuresti sa isi astepte echipa de suflet iar Ostrovski a fost prezentat ca fiind student la Facultatea de Electrotehnica din Craiova de catre reporterul TVR, asta desi avea in jur de 45 de ani si toata lumea stia ca era liftier la Uzinele Electroputere Craiova. In fapt, ambele institutii sunt pe aceeasi strada dar pe parti diferite ale strazii.
        La meciul UTA - Universitatea Craiova din campionatul 1972-1973 , in gara din Arad a murit calcat de tren in timp ce flutura steagul alb-albastru al Craiovei un mare suporter al Stiintei poreclit "Camion".
          La finala Cupei Romaniei, editia 1997-1998 dintre Universitatea si Rapid, am fost martorii celei mai mari deplasari de suporteri din istoria fotbalului romanesc, peste 25.000 de fani ai Stiintei.
        In data de 13 mai 2000, la finala Cupei Romaniei dintre Universitatea Craiova si Dinamo, peste 20.000 de suporteri olteni au luat din nou cu asalt Bucurestiul.

Testte Matte

Din initiativa proprie, ultrasii din Brazda lui Novac au decis sa se separe de cei din Craiovita Noua si sa isi intemeieze propria lor brigada. Datorita spiritului nonconformist de care dau dovada, cei circa 50 de baieti teribili au format "Teste Matte". Prima lor iesire la rampa s-a consumat la un meci cu Dinamo. Dupa incidentele din returul campionatului 2003/2004 cu F.C. National la Bucuresti, unde s-au deplasat dezorganizat, se pare ca steagul gruparii a fost capturat de o grupare bucuresteana. Potrivit codului ultras Teste Matte este acum dizolvata.

                                           Fenomenul Ultras la Craiova



ISTORIA GALERIEI DUPA 1989

      Desi este o insula de latinitate în estul Europei, datorita restrictiilor dictaturii comuniste a lui Ceausescu, publicul românesc era putin familiarizat cu modelul "ULTRAS" ca forma de sustinere a echipei favorite.
      ÃŽn editia 1990-1991, Universitatea câstiga eventul, dar Craiova încetase sa mai fie magica echipa care cucerea Europa. ÃŽntotdeauna însa, deasupra stadionului "Central" aerul are parca o alta densitate, pare umplut cu ecoul fiestelor din vremea Craiovei Maxima...
      Dupa caderea regimului comunist de la bucuresti (1989), ULTRAS CRAIOVA este unul din primele grupuri ultrà care apar în România. El reprezenta de fapt întreaga galerie a Universitatii. Era o galerie eterogena, care îi cuprindea pe toti cei care erau dispusi la orice fel de sacrificii pentru a fi alaturi de Stiinta, indiferent daca juca acasa sau în deplasare. Grupul nu era însa foarte compact, astfel ca în jurul nucleului care conducea mai existau câteva mici grupuri-satelit, formate din baieti mai tineri, care însa încurajau echipa în spatele aceluiasi banner.
      Diferentele de mentalitate dintre membrii ULTRAS CRAIOVA s-au accentuat însa în timp, lucru care a dus la desprinderea de grup a doua factiuni: BRIGADA "U", si COMMANDO, care mai târziu aveau sa se uneasca într-una singura, dând nastere C.U.C.S.
      Separarea celor doua grupari, nu întâmplator formate din cei mai tineri si cei mai fanatici baieti din galeria alb-albastra, a adus dupa sine si agonia primului nume pe care l-au avut fanii Craiovei. ÃŽn 1996, la meciul Craiova - Rapid 3-1, a fost ultima aparitie a bannerului cu ULTRAS CRAIOVA.
Suporterii Craiovei care proveneau din Caracal, si a caror importanta în interiorul galeriei oltene era incontestabila, si-au facut si propriul banner: ATOMIC LIONS .

        Era primul grup ultrà organizat al unei echipe din România care era din alt oras decât acesta. Dupa câtiva ani ei se vor alatura celor din F.D.L. bucuresti, formând împreuna BLUE LIONS (actualul lor nume este B.L. - GRUPPO CARACAL ).
        ÃŽn 1995, BRIGADA "U" este prima grupare care se separa de ULTRAS CRAIOVA . La început avea putini  membri, dar mentalitatea lor era cu totul diferita. Majoritatea erau elevi ai Liceului Carol I. Din 1998 îsi schimba numele în CRAIOVA ULTRÀ GROUP , numarul lor crescând semnificativ. Bannerul cu C.U.G. a aparut la meciul Craiova - National 5-1, ei alegând sa stea la acel meci în Peluza Nord (lucru pe care doi ani mai târziu îl va face si SEZIONE ULTRÀ , dar din cu totul alte motive).
        Tot în `95-`96 apare si FOSSA DEI LEONI , numele sub care se grupeaza ultrasii  Stiintei din bucuresti, a caror prezenta la toate meciurile Craiovei îi face sa mearga în fiecare saptamâna în deplasare.
        ÃŽn toamna anului 1996, la câteva saptamâni dupa moartea tunarului Craiovei, Ion Oblemenco, o a doua factiune se desprinde de ULTRAS CRAIOVA : COMMANDO . La început reprezentând o brigada foarte redusa numeric, aceasta titulatura va deveni în 2000 numele întregii peluze.   ÃŽn campionatul `96-`97, ultrasii trec printr-o perioada de tranzitie. Acestia intentioneaza sa îsi schimbe locul de la tribuna a II-a, oscilând între cele doua peluze. Paradoxal, violentele incidente de la meciul cu Sportul din primavara lui `97 si etapele de suspendare a propriului teren, au ajutat fanii sa se hotarasca asupra sectorului pe care îl vor ocupa de acum înainte: PELUZA SUD .

         Astfel, după epuizarea etapelor de suspendare, meciul cu care Craiova a revenit în vulcanul de pe "Ion Oblemenco" a fost tocmai derby-ul cu steaua, din etapa a 30a. Craiova a câştigat cu 3-2, dar pentru ultraÅŸii alb-albaÅŸtrii a fost un meci istoric: PELUZA SUD a adoptat pentru totdeauna cea mai frumoasă galerie a ţării. La acel meci fanii au fost încadraÅ£i de impresionante dispozitive ale forÅ£elor de ordine, mascate atât în interiorul cât ÅŸi în afara stadionului.

     ÃŽn anul 1999, FOSSA DEI LEONI alături de ATOMIC LIONS dau naÅŸtere unei noi grupări, BLUE LIONS (bucureÅŸti). Băieii din Caracal vor purta numele de B.L. - GRUPPO CARACAL.
      Numărul mare de suporteri pe care Universitatea îi are în bucureÅŸti, i-a făcut pe cei mai fanatici dintre aceÅŸtia să aibă aspiraÅ£ii din ce în ce mai îndrăzneÅ£e. Astfel, BLUE LIONS este primul ÅŸi singurul grup care are personalitate juridică (probabil din Å£ară), devenind FAN-CLUB BLUE LIONS.
      GrupuleÅ£e ca WHITE-BLUE BOYS (1996), T.N.T. LIONS (1996), FIGHTERS (1997), SOUTH FORCE, SUD KAOS sau FRONTE RIBELLE au rezistat foarte puÅ£in, sfârÅŸind prin a se integra în COMMANDO ULTRÀ CURVA SUD sau BLUE LIONS.
      Anul 2000 a fost un an de căutări, în care majoritatea tinerilor deveniseră membri ai C.U.C.S. ÅŸi se aflau în profundă contradicÅ£ie cu CRAIOVA ULTRÀ GROUP, care era acum compus din doar câţiva foÅŸti lideri ai vechiului ULTRAS CRAIOVA. AceÅŸtia, nemaifăcând parte din nici un grup, aderaseră între timp la C.U.G.
      UltraÅŸii adevăraÅ£i (C.U.C.S.) ÅŸi-au radicalizat discursul, nemaifiind dispuÅŸi să în spate o întreagă peluză, dar să fie dirijaÅ£i de alÅ£ii... C.U.C.S. devenise astfel grupul în care se reuniseră toÅ£i cei care doreau schimbarea. Ruptura trebuia să se producă, ÅŸi în septembrie 2000 apare FREAK BOYS, iar în decembrie 2000, SEZIONE ULTRÀ, brigăzile în mâna cărora, din ianuarie 2001 rămâne întreaga responsabilitate ÅŸi conducerea peluzei.

bottom of page